CoderDojo Essensys

CoderDojo Essensys header

CoderDojo Essensys

Lecții gratuite de programare pentru copii


Pe 2 februarie 2019 s-a lansat CoderDojo Essensys, un club de programare autonom, pornit din dorința de a face programarea și tehnologia accesibile copiilor. Un CoderDojo este o comunitate internațională de cluburi de programare gratuite, denumite dojo-uri, unde copiii (ninjas) pot învăța programare de la mentori cu experiență practică.


Pentru început, CoderDojo-ul Essensys va fi unul privat, cu circuit închis, iar micii noștri ninja vor fi copii aflați într-o situație defavorizată, care nu au acces la astfel de cursuri. Colegii noștri care și-au asumat voluntar rolul de mentor îi vor ajuta să facă primii pași în programare, îi vor învăța cum să abordeze o problemă și îi vor încuraja pe copii să lucreze în echipă și să se ajute reciproc.


Pentru această primă sesiune vom lucra alături de 11 copii de la Școala 136 din București. Copiii au între 10 și 14 ani și vor începe prin a învăța Scratch, un limbaj de programare vizual, intuitiv și foarte ușor de învățat, dezvoltat de MIT. Sesiunile de învățare au loc la fiecare două săptămâni, sâmbăta și au o durată de două ore. Pe lângă Scrath, vor putea lucra la aplicații web, mobile, jocuri, arduino etc.


Let's train some ninjas!


Despre CoderDojo


CoderDojo este o comunitate globală de cluburi de programare non-profit, care a apărut din dorința de a le oferi copiilor și tinerilor acces la acea parte a tehnologiei care rămâne ascunsă utilizatorului obișnuit. Primul CoderDojo a apărut în iulie 2011, în Irlanda, la inițiativa lui James Whelton, un licean pasionat de programare, și a lui Bill Liao, un antreprenor, filantrop și investitor vizionar. Mișcarea CoderDojo creează spații și contexte în care tinerii învață gratuit programare într-un mod informal și deschis.


La CoderDojo sunt urmărite dezvoltarea creativității tehnice, deprinderea de abilități de lucru în echipă, creșterea dorinței de auto-perfecționare, asumarea și practicarea mentoratului și voluntariatului. Cele peste 2000 de dojo-uri active în peste 110 țări sunt comunități care promovează programarea și tehnologia ca forțe de schimbare pozitivă.


În România, CoderDojo numără în prezent aproximativ 50 de cluburi locale de programare unde organizatorii asigură condițiile propice pentru ca toți copiii interesați să învețe programare, într-un mod eficient, prietenos și accesibil.